Składniki:

  • wywar jarzynowy
  • 500 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 3 – 5 łyżek bazylii (ok. 3/4 szklanki), posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 dymka ze szczypiorkiem, posiekana
  • 0.5 pora, pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar, odcedzam. Z gotowania można odłowić białe warzywa (seler, pietruszka) – dodamy je potem do zupy. Sam wywar warto gotować na mniejszej ilości wody, krem będzie wówczas gęstszy.
  2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam nań cebulę, czosnek i por. Po 3 – 5 minutach dodaję groszek z bazylią i podsmażam / podduszam go kolejne 5 – 7 minut.
  3. Garnek z wywarem doprowadzam do wrzenia, dorzucam zawartość patelni, gotuję wszystko ze 3 minuty.
  4. Zupę odstawiam z ognia, dorzucam odłowione warzywa z wywaru i miksuję wszystko blenderem na gładko.

Podawanie:

Z łyżką gotowanego groszku i świeżą bazylią, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Porada:

Zamiast bazylii można użyć innych ziół, np. mięty, tymianku itd.
Opcjonalnie można dodać 2 łyżki śmietany lub mleka.