Składniki:

  • 6 – 7 pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry
  • 2 papryki, pokrojone w krótkie paski
  • 2 ogórki krótkie, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża nać pieturszki, koperek, bazylia, oregano, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Warzywa wrzucam do blendera i miksuję kilka minut do uzyskania w miarę gładkiej masy.
  2. „Masę” przepuszczam przez sito, a to co nań zostało ponownie miksuję a potem ponownie przeciskam przez sitko.
  3. Dodaję oliwę.
  4. Gotową, głądką zupę doprawiam do smaku: solą, pieprzem i (ważne!) cukrem. Dorzucam też po łyżce świeżej naci pietruszki, koperku, oregano lub bazylii.

Podawanie:

Na ciepło lub zimno, z garścią świeżych warzyw lub grzankami, szynką, jajkiem.