Składniki:
- wywar jarzynowy
- 800 – 1000 g jędrnego miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
- 1 – 2 cebule
- 1 – 2 ząbki czosnki
- 2 – 3 łyżki masła
- 2 – 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, curry, papryka czilli
Przygotowanie:
- Gotuję wywar jarzynowy, odcedzam. Można odłowić gotowaną marchew – będzie tu pasowała.
- W większym rondlu lub patelni rozpuszczam masło i dodaję cebulę z czoskiem. Podsmażam kilka minut.
- Dodaję dynię i, mieszając co jakiś czas, podsmażam / podduszam zawartość patelni kolejne 7 – 10 minut.
- Zawartość patelni dodaję do garnka z doprowadzonym do wrzenia wywarem. Całość gotuję na około 40% mocy palnika, pod półprzykryciem, przez 10 – 15 minut, czyli do miękkości dyni.
- Zupę miksuję na gładko (można przepuścić parę razy przez sito), zabielam śmietaną i doprawiam: dodaję sól, pieprz, curry (raczej nie więcej niż pół łyżeczki), szczyptę papryczki chilli.
Można też dodać posiekany koperek czy szczypiorek.
Podawanie:
Z pieczywem, zieleniną, łuskanymi pestkami z dyni.