Składniki:

  • wywar jarzynowy
  • 800 – 1000 g jędrnego miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
  • 1 – 2 cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnki
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, curry, papryka czilli

Przygotowanie:

  1. Gotuję wywar jarzynowy, odcedzam. Można odłowić gotowaną marchew – będzie tu pasowała.
  2. W większym rondlu lub patelni rozpuszczam masło i dodaję cebulę z czoskiem. Podsmażam kilka minut.
  3. Dodaję dynię i, mieszając co jakiś czas, podsmażam / podduszam zawartość patelni kolejne 7 – 10 minut.
  4. Zawartość patelni dodaję do garnka z doprowadzonym do wrzenia wywarem. Całość gotuję na około 40% mocy palnika, pod półprzykryciem, przez 10 – 15 minut, czyli do miękkości dyni.
  5. Zupę miksuję na gładko (można przepuścić parę razy przez sito), zabielam śmietaną i doprawiam: dodaję sól, pieprz, curry (raczej nie więcej niż pół łyżeczki), szczyptę papryczki chilli.
    Można też dodać posiekany koperek czy szczypiorek.

Podawanie:

Z pieczywem, zieleniną, łuskanymi pestkami z dyni.