Składniki:
- wywar jarzynowy
- około 20 ząbków czosnku (1,5 główki), obranych i posiekanych
- 1 cebula, pokrojna w kostkę
- 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 – 3 łyżki śmietany 18%
- nać pietruszki lub koperku, posiekana
- sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
- Przygotowuję wywar, odcedzam.
- Oliwę rozgrzewam w rondlu i wrzucam do niej cebulę i czosnek. Podsmażam tylko chwilę, mieszając, by czosnek się broń Boże nie przypalił.
- Zaraz dodaję też ziemniaki i podsmażam chwilę. Nadal uważam, żeby się nic nie „skopciło”.
- Po chwili wlewam wywar, doprowadzam wszystko do wrzenia i gotuję pod półprzykryciem i na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być mięciutkie.
- Garnek zdejmuję z ognia i zaraz wszystko miksuję blenderem na gładką masę.
- Zupę zabielam, najlepiej w trakcie miksowania.
- Dodaję przyprawy do smaku oraz świeżą zieleninę.
Podawanie:
Z grzankami, groszkiem ptysiowym, łyżką śmietany czy posypaną tartym serem albo zieleniną.
Porada:
Ziemniaki są tu po to, by całość była gęsta. Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, aby zamiast kartofli użyć np. tartego żółtego sera (około 50 g). Widziałem też wersję z serkami topionymi (unikam). Niektórzy dodają jeszcze więcej ziemniaków niż podałem, ale wtedy wg mnie całość jest już zbyt kartoflana.