Składniki:

  • wywar jarzynowy
  • około 20 ząbków czosnku (1,5 główki), obranych i posiekanych
  • 1 cebula, pokrojna w kostkę
  • 2 – 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 – 3 łyżki śmietany 18%
  • nać pietruszki lub koperku, posiekana
  • sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Przygotowuję wywar, odcedzam.
  2. Oliwę rozgrzewam w rondlu i wrzucam do niej cebulę i czosnek. Podsmażam tylko chwilę, mieszając, by czosnek się broń Boże nie przypalił.
  3. Zaraz dodaję też ziemniaki i podsmażam chwilę. Nadal uważam, żeby się nic nie „skopciło”.
  4. Po chwili wlewam wywar, doprowadzam wszystko do wrzenia i gotuję pod półprzykryciem i na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być mięciutkie.
  5. Garnek zdejmuję z ognia i zaraz wszystko miksuję blenderem na gładką masę.
  6. Zupę zabielam, najlepiej w trakcie miksowania.
  7. Dodaję przyprawy do smaku oraz świeżą zieleninę.

Podawanie:

Z grzankami, groszkiem ptysiowym, łyżką śmietany czy posypaną tartym serem albo zieleniną.

Porada:

Ziemniaki są tu po to, by całość była gęsta. Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, aby zamiast kartofli użyć np. tartego żółtego sera (około 50 g). Widziałem też wersję z serkami topionymi (unikam). Niektórzy dodają jeszcze więcej ziemniaków niż podałem, ale wtedy wg mnie całość jest już zbyt kartoflana.