Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego, odecdzonego
  • 500 – 600 g białych szparagów, obranych
  • 1 – 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, przyprawy i zioła

Przygotowanie:

  1. Białe szparagi obieram, odcinam zdrewniałe końcówki i tak przygotowane „pałeczki” kroję na kilka części.
  2. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam: posiekaną cebulę, szparagi, pokrojone marchewki. Duszę 10 minut., mieszając.
  3. Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam doń zawartość patelni, doprowadzam do wrzenia. Zaraz zmniejszam ogień i gotuję do 10 minut – tak, by szparagi już zmiękły.
  4. Garnek zdejmuje z ognia i zabielam śmietaną.
  5. Używając blendera miksuję zupę na możliwie gładką masę. Żółtawy kolor zapewniają zmiksowane marchewki. Do miksu można też dorzucić odłowioną pietruszkę i seler z gotowania wywaru.
  6. Doprawiam do smaku przyprawami (sól, pieprz, odrobina cukru, zieleniną itd.).

Podawanie:

Z groszkiem ptysiowym, łyżką szczypiorku albo kilkoma paskami szynki.

Porada:

Zupę można dodatkowo wzbogacić jednym – dwoma żółtkami (wymieszać ze śmietaną i dodać).