Składniki:

1 kalafior(około1,25 kg)
1 litr bulionu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
15 dag kwaśnej gęstej śmietany
Sok cytrynowy
Pól pęczka natki pietruszki
Sól, biały pieprz, tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie: Kalafior oczyścić, umyć podzielić na mniejsze kawałki. Bulion zagotować, wrzucić kawałki kalafiora i gotować około 15 minut. Połowę ugotowanego kalafiora wyjąć i odłożyć na później. Resztę zmiksować razem z bulionem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić ze śmietaną i dodać do zupy. Krótko zagotować. Zupę doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową, a także sokiem z cytryny do smaku. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i pokroić. Kawałki kalafiora włożyć do zupy, posypać natką pietruszki. (można podawać z grzankami z chleba tostowego).