Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g szpinaku
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • ½ szklanki jogurtu śmietankowego
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka posiekanej chilli
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis:

Cebulę i szpinak siekamy. Czosnek przecieramy. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, czosnek, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i kardamon. Całość smażymy ok. 5 minut, nieustannie mieszając. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy soczewicę. Podgrzewamy 5 minut, mieszając. W oddzielnym garnku podgrzewamy bulion i zalewamy nim soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia, i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 60 minut. Po tym czasie dokładamy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy jogurt ze śmietaną i dolewamy do zupy. Podgrzewamy minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę jogurtową możemy podawać z ryżem lub chlebkiem naan.