Składniki:

  • 300 g kurczaka
  • 6 szklanek wywaru drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łodygi sera naciowego
  • 1 jabłko
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki

Przepis:

Bulion możemy przygotować na bazie 300 g kurczaka ( kurczak musi być ugotowany). Selera kroimy w cienkie plastry, cebulę obieramy i siekamy. Jabłko obieramy i kroimy z słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Ugotowanego kurczaka kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim seler i cebulę, aż się zrumienią. Oprószamy mąką, posypujemy curry i zalewamy szklanką wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, studzimy i miksujemy. Pozostały wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jabłko, kurczaka i zmiksowany krem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Podajemy gorące.