Składniki:

2 litry rosołu (może być z kostki)
0,5 kg wieprzowiny
Puszka kukurydzy
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 zielone papryki
2 łyżki smalcu(lub oleju)
Pieprz, pieprz Cayenne, mielona papryka

Wykonanie: Wieprzowinę umyć,pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę rozkroić, usunąć pestki i białe włókna, pokroić w kosteczkę, wrzucić do mięsa i dusić przez około 15 minut. Kukurydzę odcedzić, wrzucić do mięsa i dusić następne 15 minut. Dodać rosół. Przecier pomidorowy rozprowadzić z wodą,dodać do zupy. Gotować na małym ogniu jeszcze 40 minut. Przyprawić do smaku solą, zmieloną papryką, pieprzem czarnym i Cayenne. Podawać z grzankami. (zupę można też podać z zacierką zamiast grzankami)