Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki mąki
  • 4 dag smalcu

oraz przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • maggi

 

Sposób wykonania (1 sposób)

Zaczynamy od stopienia smalcu i dodania do niego cebuli oraz pieczarek pokrojonych w drobne plasterki. Należy to podsmażyć. Następnie dodajemy mięso, które musimy „dusić” dodając wody.  Do mięsa należy dodać także przyprawy.

Kolejny etapem jest dodanie papryki i ogórków pokrojonych w kostkę.

Na sam koniec dodajemy przecieru i zawiesiny zrobionej z mąki i wody. Wtedy pozostaje nam tylko gotować naszą zupę gulaszową i ostatnie ją przyprawić. .

Sposób wykonania (2 sposób)

Ten sposób różni się od pierwszego tylko jednym szczegółem – pieczarki z cebulą smażymy odrębnie od mięsa i dodajemy je dopiero wtedy, gdy będzie już „pół miękkie”. Wynika to z faktu, że mięso smaży się dosyć długo, dlatego nie mając wprawy możemy przypalić pieczarki i cebulę. Jeżeli robimy zupę gulaszową po raz pierwszy, to lepiej skorzystać właśnie z tego sposobu.

Jak widzimy przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy – potrawa z pozoru tylko wygląda na trudną. Najtrudniejszym etapem jest tak naprawdę właściwe „uduszenie” mięsa.