Składniki:

  • wywar jarzynowy lub mięsny
  • 200 – 300 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 2 – 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki, pokrojone w krótkie cienkie paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki naci pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek i inne przyprawy
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ugotowany wywar odcedzam.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam wołowinę. Podsmażam ją chwilę na dużym ogniu, po czym ogień zmniejszam, patelnię przykrywam i duszę mięso przez co najmniej 60 – 90 minut. W razie potrzeby można ją podlać odrobiną wywaru.
  3. Dodaję do mięsa cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażam wszystko tak długo, aż warzywa zmiękną. Mięso również nie powinno być już twarde.
  4. Wywar doprowadzam do wrzenia, wrzucam doń zawrtość patelni i gotuję kilka – klikanaście minut..
  5. Dorzucam ziemniaki. Gotuję do 10 mininut.
  6. Do garnka wrzucam koncentrat pomidorowy i przyprawiam. Po zdjęciu garnka z ognia wrzucam posiekaną natkę pietruszki.

Podawanie:

Z chlebem, posypane natką pietruszki albo świeżym majerankiem.

Porada:

Niektórzy dodają też 100 – 200 g pieczarek (idą na patelnię razem z papryką).