Składniki

– woda – 8 szklanek

– marchewka – 4szt

– fasola w zalewie – 4 puszki

– kiełbasa sucha – 0,5kg

– pietruszka – 4szt

– cebula – 4szt

– słodka czerwona papryka mielona – 3 łyżki

– ostra papryka mielona – 2 łyżeczki

– smalec – 4 łyżki

– cukier – 2 łyżeczki

– sól

– pieprz mielony

– szczypta cząbru

– natka pietruszki

Rozpalić ognisko. Jeżeli nie mamy wyznaczonego miejsca to polecam palenisko ogrodowe , które zapewni  czystość wokół ogniska oraz wygodę i bezpieczeństwo. Nad paleniskiem powiesić kociołek węgierski lub postawić kociołek na nóżkach. Rozpuścić smalec i najpierw zeszklić cebulę , a następnie wsypać paprykę słodką oraz ostrą i wymieszać. Dolać wodę , wrzucić kiełbasę i warzywa i gotować aż do momentu kiedy warzywa  zrobią się miękkie . Dodać fasolę wraz z zalewą , cząber, pieprz i  sól do smaku oraz natkę pietruszki.