Składniki:
300 g marchwi, 200g białek rzodkiewki, 3 pory, 2 cebule, 2 ziemniaki, 130 g wędzonego boczku, 30 g masła, 2 listki laurowe, 1 litr bulionu (z kostki), tymianek, natka pietruszki

Na poczatku marchew, pory oraz rzodkiem starannie myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Nasze warzywa dusimy w maśle przez około 10 – 15 minut. Do warzyw wlewamy litr bulionu, następnie dodajemy listki laurowe oraz pieprz. Gotujemy calość jeszcze przez około 20 minut aż do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem naszego gotowania dodajemy ziemniaki. Na koniec kroimy boczek w wąskie paski i smażymy na patelni a na koniec dodajemy do zupy. Natkę pietruszki myjemy i siekamy na drobno. Zupę rozlewamy na talerze i każdą porcję posypujemy nacią.