Długo nie mogłam się odważyć aby ugotować zupę cebulową. Uwielbiam cebulę i często ją wykorzystuje w kuchni jednak zawsze serwowałam ją jako dodatek do potraw a nie jako potrawę. Na szczęście okazało się, że zupa cebulowa jest pyszna a moje obawy dotyczące jej charakterystycznego smaku okazały się bezpodstawne ponieważ miękka, ugotowana cebula nabrała delikatności.

Potrzebne produkty:

  • 4 duże cebule
  • 1l bulionu mięsnego
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, natka pietruszki, liść laurowy

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Tak samo kroimy białą część pora. Na patelni lekko rozgrzewamy olej podsmażamy na nim warzywa. Czekamy aż cebula będzie miękka i się zeszkli. Uważamy przy tym aby się nie przypaliła bo zupa nabierze gorzkiego smaku.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko około 15-20 minut. Doprawiamy zupę do smaku. Po ugotowaniu zupę nalewamy do ceramicznych miseczek. Na wierzch kładziemy plaster sera. Miseczki wkładamy do piekarnika na kilka minut (aż ser się roztopi). Zupę podajemy z grzankami z chleba tostowego.

Smacznego!

Porady:

Jest kilka sposobów podawania zupy cebulowej. Oto kilka z nich:

  • grzanka w zupie – na gotową zupę, przelaną do miseczek kładziemy kromkę pieczywa, którą posypujemy startym serem. Miseczki wkładamy do piekarnika na kilka minut. Ja za takim sposobem nie przepadam, bo wolę chrupkie pieczywo, a położone na zupie rozmięka.
  • małe grzanki – pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony, aż będą jasnobrązowe. Cebuli nie kroimy w plastry tylko w kostkę. Przed podaniem na dno miseczki nakładamy grzanki, zalewamy zupą, którą sypiemy startym serem. Ser szybko się roztopi jeśli zupa będzie gorąca.