Składniki:

0,5 kg cielęciny (4 plastry)
10 dag mięsa mielonego
10 dag czarnych oliwek
2 czerwone papryki
Pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
Niepełna szklanka bulionu drobiowego (z kostki)
50 ml białego wina
5 dag masła
1 łyżka oleju
Sól, pieprz

Wykonanie: Czarne oliwki bez pestek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić. Dodać zmielone mięso, i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut. Odstawić, dodać oliwki, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać. Plastry cielęciny rozbić lekko tłuczkiem, na każdy kawałek nałożyć farsz, zawinąć i obwiązać nitką żeby farsz się nie wydostał na zewnątrz. W rondelku rozgrzać olej oraz 2,5 dag masła. Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron, posolić, popieprzyć, podlać winem i bulionem(połową). Dusić na małym płomieniu przez około godzinę, dolewając w miarę potrzeby resztę bulionu. Paprykę przez kilkanaście minut opiekać w piekarniku, wyjąć i włożyć do plastikowej torebki i pozostawić, aby wystygła. Zdjąć z papryki skórkę i usunąć nasionka. Pokroić w paseczki. Dodać do rondla ze zrazami. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.