Składniki:

12 małych młodych ziemniaczków
15 dag serka śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka grubej morskiej soli
Pół pęczka szczypiorku
5 dag kawioru
Pieprz

Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ziemniaki, posypać solą i polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić blaszkę z ziemniakami i piec około 40 minut. Serek śmietankowy wymieszać z umytym, osuszonym i drobno posiekanym szczypiorkiem, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ziemniaki wyjąć z piekarnika przestudzić. Ciepłe naciąć na krzyż i lekko przycisnąć (powinny się „otworzyć”). Całkiem wystudzić i w powstałe otwory nakładać farsz z serka, na wierzch każdego położyć odrobinę kawioru i gałązkę szczypiorku. (Zamiast kawioru można użyć wędzonej ryby).