Składniki:

8 średnich młodych ziemniaczków
75 dag mielonej wołowiny
1 zielona papryka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów (250 ml)
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki białego octu winnego
2-3 gałązki świeżego tymianku, szałwii, dymki
3 łyżki oleju z pestek winogron
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaczki wyszorować i ugotować w mundurkach, przestudzić. Seler, paprykę i cebulę oczyścić, umyć, drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Chwilkę podsmażyć, gdy przestanie być już czerwone dodać warzywa i dusić około 10 minut. Następnie dodać pomidory razem z zalewą, przyprawić cukrem, octem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotować dalsze 10 minut na średnim płomieniu. Odstawić na jakieś 10 minut. Ziemniaki pokroić, na ćwiartki obsmażyć na pozostałym oleju wraz z gałązkami tymianku. Ziemniaki wyłożyć na głęboki talerz, na wierzchu położyć masę mięsną i udekorować pozostałymi świeżymi ziołami.