Składniki:

12 niewielkich młodych ziemniaków
10 dag drobnej sałaty (roszponka, może być młoda botwinka)
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewek
2 płaty wędzonego łososia
Zielenina: natka pietruszki, świeża mięta, szczypiorek,
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej (lub innej ziarnistej)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 papryka chilli
Sól, pieprz

Wykonanie: Młode ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, przekroić na pół. Szparagi obrać, wyrzucić stwardniałe końce, ugotować w lekko osolonej wodzie (około 5 minut), przelać zimną wodą, osączyć. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Sałaty umyć, osuszyć. Mięso z łososia porozdzielać widelcem. Na półmisku poukładać według uznania i gustu składniki sałatki, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać posiekanymi ziołami. Oliwę, sok z cytryny, musztardę i posiekaną drobno papryczkę chilli wymieszać dokładnie. Sos podawać oddzielnie.