SKŁADNIKI:

10 ziemniaków
30 dag kurek z zalewy
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 dag szpinaku (mrożonego)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Pół szklanki śmietanki
Zielona pietruszka
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka tartej bułki
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować, owinąć do połowy folią aluminiową i piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni około godziny, (jeśli ziemniaki są duże 10 minut dłużej) Grzyby osączyć z zalewy, pokroić. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kurki i razem obsmażyć, dodać łyżkę masła i śmietankę, zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać z umytą, wysuszoną i posiekaną 1 łyżką zielonej pietruszki. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, przestudzić. Z wystającej znad folii zdjąć skórkę (folii nie zdejmować), i wydrążyć. Wydrążoną cześć ziemniaków przetrzeć przez praskę dodać do farszu grzybowego, wymieszać, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Nadzieniem napełniać wydrążone ziemniaki. Szpinak rozmrozić, podsmaży na maśle aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i dodać roztarty czosnek, wymieszać z tartą bułką. Szpinak rozłożyć na ziemniakach i wstawić na 5 minut do piekarnika (250 stopni).