Składniki:

4 duże ziemniaki
4 kiełbaski frankfurterki (lub cienkie parówki)
2 pomidory
5 dag czarnych oliwek (bez pestek)
2 łyżki oleju
Szklanka rosołu z kostki
5 łyżek masła
Sól, pieprz cayenne

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pól i wydrążyć. Kiełbaski lub parówki podsmażyć na rozgrzanym oleju i pokroić w grube plastry. Oliwki przekroić na pól. Pomidory, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać z kiełbasą i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Farszem napełnić połówki ziemniaków. Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem (3 łyżki). Resztę masła w postaci wiórków posypać po wierzchu i zalać rosołem. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piec około godziny, podawać z wytworzonym podczas pieczenia sosem.