Składniki:

1 kg ziemniaków
80 dag brukselki
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki masła
¾ litra mleka
1 kostka serka topionego
10 dag żółtego sera
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić. Ziemniaki można pokroić w grube plastry lub zapiekać całe. Brukselkę oczyścić, umyć, gotować 20 minut, odcedzić. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę pszenną i ciągle mieszając podsmażyć, a następnie wlać mleko. Sos gotować na małym płomieniu aż zgęstnieje. Dodać serek topiony. Mieszać tak długo aż się rozpuści. Doprawić solą,otartą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warzywa w naczyniu żaroodpornym zalać sosem i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut aż zapiekanka się zarumieni.