Składniki:

12 średnich ziemniaków
60 dag pieczarek
Szklanka grzybowego bulionu (może być z kostki)
Cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki tartej bułki
1 jajko
10 dag śmietany
Majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, rozgrzać olej i cebulę zeszklić, dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać majeranek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podlać paroma łyżkami bulionu grzybowego i dusić tak długo, aż woda wyparuje. Przestudzić. Dodać umytą, osuszoną i posiekaną zieloną pietruszkę, jajko i tartą bułkę. Dobrze wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć, z jednaj strony ściąć tak żeby mogły stać, z drugiej ściąć wierzchołki, wydrążyć i napełnić grzybowym farszem, przykryć ściętymi wierzchołkami. Ustawić obok siebie w garnku, między ziemniakami poukładać wydrążone środki, zalać pozostałym bulionem (tak żeby nie przykrył całych ziemniaków) i dusić 50 minut pod przykryciem. Ziemniaki wyjąć, sos, w którym się dusiły przetrzeć przez gęste sito i podawać z ziemniakami.