Potrzebne składniki:

  • 3 wędzone makrele
  • około 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki stołowe masła
  • 2 cebulki dymki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki stołowe śmietany
  • przyprawy (sól i pieprz)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę a następnie zalewamy wodą i gotujemy na miękko z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Gdy ziemniaki się ugotują, odlewamy wodę, studzimy je (tak żeby były chociaż letnie) i przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo mielimy w maszynce do mięsa.

Cebulki dymki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła aż cebulka się zeszkli. Szczypiorek i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Do ziemniaków dodajemy cebulkę, szczypiorek i śmietanę oraz solimy i pieprzymy do smaku i dobrze mieszamy.

Naczynie żaroodporne dobrze smarujemy masło (dno i boki) i wykładamy połowę ziemniaczanego puree.

Z makreli zdejmujemy skórę, oraz wyjmujemy ości. Rybę rozdrabniamy widelcem albo po prostu skubiemy i przekładamy na ziemniaki. Na makrelę nakładamy drugą część puree i nakłuwamy co kawałek widelcem.

Na patelni (tej po cebulce) rozpuszczamy resztę masła polewamy nim zapiekankę.

Naczynie żaroodporne przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez około 30-35 minut.

Tuż przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!