Składniki:

50 dag małych młodych ziemniaczków
15 dag bobu
15 dag zielonego groszku
8 dag boczku
3 łyżki oliwy z oliwek
Świeża mięta
Sok z jednej cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaczki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie (około 12-15 minut), odcedzić, wystudzić, pokroić na plastry. W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucić bób, a po kilku minutach dodać zielony groszek. Gotować kolejne 5 minut. Odcedzić i przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć. Bób obrać ze skórki. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i zesmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Dodać bób i groszek. Oliwę wymieszać z sokiem otartym z jednej umytej i osuszonej cytryny i posiekaną miętą (1 łyżka), doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sosem polać sałatkę i udekorować gałązkami mięty.