Z góry uprzedzam, że przepis ten nie należy do najłatwiejszych. Nie chodzi tutaj tylko o to, że wymaga on użycia piekarnika, ale ogólnie o poziom jego trudności. Potrzebne jest zwykłe wyczucie w gotowaniu, bo ścisłe trzymanie się przepisu w przypadku zapiekanki ziemniaczanej może nie wystarczyć. Poza składnikami potrzebujemy naczynia żaroodpornego z pokrywką i piekarnika.

Składniki:

– ziemniaki
– 15 – 20 dag pieczarek
– 25 – 30 dag kiełbasy zwyczajnej
– 2 cebule
– 10 – 15 dag sera żółtego
– 1 łyżka śmietany
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka mąki
– 0,3 dag masła

– przyprawy – pieprz, sól,  coś w stylu warzywka

Przygotowanie:

Podstawowy składnik, z którego składa się zapiekanka ziemniaczana, to oczywiście ziemniaki – należy je obrać i pokroić na cieniutkie plasterki – i tutaj uwaga, bo muszą być naprawdę cienkie, ponieważ w przeciwnym razie mogą być w środku surowe. Jeżeli nie czujesz się na siłach, to je lekko podgotuj przed tym.

Gdy to już zrobiliśmy, to kroimy kiełbasę, cebulę i pieczarki.

Ścieramy na tarce ser żółty.

Śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy mieszamy z dodatkiem odrobiny wody w osobnym kubku.

Kolejną rzeczą będzie nasmarowanie naczynia masłem.

Następnie pozostaje nam ułożyć kształt naszej zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu żaroodpornym. Robimy to warstwami – zaczynamy od ziemniaków i kończymy na ziemniakach. Np. ziemniaki, pieczarki,  kiełbasa, cebula, ziemniaki – dowolnie. Samą górę posypujemy serem żółtym i zalewamy naszym roztworem ze śmietany, przecieru i mąki.

Na zakończenie zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika na ok 45 min w 180 stopniach.

Teraz pozostaje nam tylko sprawdzić jak smakuje nasza świeżo zrobiona zapiekanka ziemniaczana. Naprawdę życzymy smacznego, mamy nadzieję, że nasz przepis był dobry.