Taka zapiekanka rybna jest świetnym pomysłem na dowolny posiłek dnia bo jest na tyle lekki, że możecie podać ją nawet na śniadanie lub kolację. Jeśli wolicie łagodniejsze, delikatniejsze smaki to zamiast boczku wykorzystajcie zwykłą szynkę, której nie musicie już podsmażać więc zaoszczędzicie czas i pracę.

Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania filetów z mintaja (czyli 8 filetów, około 600g)
  • 150 – 200 g boczku
  • 2 – 3 jajka
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • około 150 g sera żółtego
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, słodka papryka)

Filety dobrze rozmrażamy a następnie oprószamy z obu stron pieprzem i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w dosyć cienkie plastry i delikatnie podsmażamy na patelni z obu stron.

Naczynie żaroodporne starannie smarujemy oliwą z oliwek. Połowę sera kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Na serze kładziemy połowę plastrów boczku a na nich wykładamy filety rybne. Na filety kładziemy drugą część boczku.

Do miseczki wbijemy jajka, wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz ziołowy i słodką paprykę, ponownie mieszamy i polewamy rybę. Żółty ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach i posypujemy nim całość.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy przez 45 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Smacznego!