Skład­niki:

300 g maka­ronu świderki
200 g szynki w kawałku
1 czer­wona papryka
30 g świe­żego szpi­naku baby
2 ząbki czosnku
oliwa z oli­wek
sól
pieprz

200 ml śmie­tany 30%
2 szczypty ziół pro­wan­sal­skich
1 jajko

ser żółty

Maka­ron ugo­to­wać al dente.

Szynkę pokroić w słupki i pod­sma­żyć na oliwie.

W mię­dzy­cza­sie w ron­delku pod­grzać śmie­tanę (nie może się zago­to­wać) i dodać zioła pro­wan­sal­skie. Odsta­wić do ostygnięcia.

Szynkę wrzu­cić do maka­ronu i na tej samej patelni pod­sma­żyć paprykę pokro­joną w cien­kie paseczki ok. 5 minut. Dodać do maka­ronu z szynką.

Czo­snek pod­sma­żyć razem ze szpi­na­kiem i rów­nież dodać do pozo­sta­łych składników.

Do sosu śmie­ta­no­wego dodać jajko, wymie­szać i dopra­wić solą i pie­przem. Sos wlać do maka­ronu z warzy­wami i szynką. Wszyst­kie skład­niki uło­żyć w naczy­niu do zapie­ka­nia. Posy­pać startm serem żółtym.

Piec w roz­grza­nym do 180 st. C pie­kar­nika przez ok. 20 minut.