Składniki:

20 dag zielonego makaronu wstążki
Sól, łyżka oleju
1 pęczek szczypiorku
80 dag pieczarek
2 cytryny
20 dag oczyszczonych i obgotowanych krewetek
Biały pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć i posiekać. Pieczarki oczyścić na sucho ( przy pomocy ściereczki lub papierowego ręcznika) i usunąć ogonki. Pokroić w plasterki. Wycisnąć sok z cytryn, dodać do pieczarek, wymieszać i dusić około 3 minut bez tłuszczu na teflonowej patelni. Do pieczarek dodać krewetki i dusić jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i białym pieprzem. Dodać makaron i delikatnie wymieszać. Podawać na gorąco posypany szczypiorkiem.