Składniki:

2 łyżki drobnego cukru

1 łyżeczka suszonych drożdży

2 łyżki rozpuszczonego masła

3 łyżki mleka

2 jajka

2 łyżki likieru pomarańczowego ( Grand Marnier, Cointreau)

100 g serka ricotta

szczypta soli

1 szklanka (170g mąki pszennej)

½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

Do obtoczenia:

½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy

4 łyżki drobnego cukru

Olej do smażenia

Drożdże z mlekiem wymieszać w naczyniu. Odłożyć na 10 min. Następnie dodać masło, jajka, cukier, ricotte, likier, skórkę z pomarańczy, sól. Masę zmiksować na jednolitą. Nie przerywając miksowania dodawać mąkę. Miksować do złączenia składników. Ciasto nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Dobrze rozgrzać olej w głębokim rondlu. Olej w rondlu powinien sięgać od 4-5 cm jego wysokości. Łyżką nakładać porcje wielkości moreli na gorący olej. Gdy pączki wynurzą się na powierzchnię, obrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilkadziesiąt sekund. Zeppole powinny mieć złoty kolor. Usmażone wyciągnąć na talerz z papierowymi ręcznikami i zostawić do odsączenia nadmiaru oleju. Obtoczyć w skórce pomarańczowej z cukrem.