Składniki:

150 g cukru pudru

3 białka, szczypta soli

4 łyżki kakao

2 łyżki runu

1 opakowanie cukru wanilinowego

150 g miękkiego masła

35 g wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów laskowych

1 gotowe ciasto biszkoptowe na tort

 

Dekoracja:

wiórki czekoladowe

cukier puder

wiórki kokosowe lub zmielone orzechy laskowe

Białka ubić z solą, rumem, cukrem wanilinowym w metalowym naczyniu, zanurzonym w ciepłej wodzie, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać pomału przesiany cukier puder i ubić na sztywną i lśniącą pianę. Naczynie z pianą wstawić do zimnej wody aby ostygła. Przesiane kakao z masłem utrzeć na jednolity krem, który stopniowo dodawać po małej łyżeczce do masy, uważając przy tym aby krem i piana nie różniły się temperaturą. Na końcu ucierania połączyć ostrożnie z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami laskowymi. Gotowe ciasto biszkoptowe podzielić na trzy równe części i przełożyć kremem. Przełożony tort posypać cukrem pudrem i ozdobić.