Robię ją z pomidorów z puszki, dodaję kilka ząbków czosnku, bazylię, oregano i  parmezan. Jest gęsta, ale można do niej dodać makaron, ryż, co kto lubi. Ja nie dodaję.

Składniki (na 2 talerze zupy):

– puszka pomidorów krojonych

– 2 ząbki czosnku

-cebula

– kawałek piersi z kurczaka

– 1 listek laurowy

– 2 ziela angielskie

– sól, pieprz, chili

– świeża bazylia

– troszkę suszonego oregano

– makaron (świderki pełnoziarniste)

– ewentualnie pół kostki rosołowej

– odrobina tartego parmezanu.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na patelni gdy będą rumiane dorzucamy pokrojoną drobno (lub zmielona) połówkę piersi kurczaka i podsmażamy.

Całość przekładamy do garnka, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie, trochę posiekanej bazylii, suszone oregano, doprawiamy pieprzem, solą i chili, uzupełniamy woda do pożądanej objętości, doprawiamy kostka rosołową. Na końcu dosypujemy makaron i gotowe.

Podawać posypaną świeżą bazylią i parmezanem.

Zupa jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, nie zawiera dodanego tłuszczu, każda dbająca o linie osoba może się nią spokojnie zajadać:)

Smacznego:)