Oto potrzebne nam składniki na 4 pizze, o średnicy 20 cm każda:
Składniki do ciasta:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Składniki do nadzienia:
• 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
• 4 łyżeczki suszonego oregano
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana
• 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
• 20 dag cienko pokrojonej szynki
• 10 dag cieniutko pokrojonego salami
• 1 szklanka drobno utartego parmezanu

Przepis na pizzę włoską:

  • Ciasto robimy tak: Na kilka godzin wcześniej drożdże wyjmujemy z lodówki,a by nie był zimne Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże po jakiś 15 minutach powinny się spienić. Dodajemy pozostałą część przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
  • Wykończenie: Wyrośnięte ciasto dzielimypodzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
  • Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i pieczemy przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie pieczemy pizze z drugiej blaszki. Podawać np. keczupem czy innym sosem.