ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo
mleko (około 1/3 l)
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy (np. mikserem), mleka dolewam tyle, aby uzyskać konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego. Do ciasta można dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy. Odstawiamy gotowe ciasto, aby chwilę postało, w tym czasie robimy twarożek.
twarożek:
200 g twarogu
1 opakowanie serka waniliowego
1 opakowanie jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki miksujemy mikserem do uzyskania puszystego waniliowego twarożku.
do dekoracji:
owoce sezonowe
Smażymy naleśniki na dużej patelni, smarujemy twarożkiem, składamy na pół i jeszcze raz na pół, dekorujemy owocami sezonowymi. Truskawki można zmiksować i polać wiosenne naleśniki Neli musem truskawkowym :)