75 dag łopatki wieprzowej bez kości
20 dag jabłek
1 dag mąki
2 dag smalcu
1,5 szklanki wywaru mięsnego
Sól, pieprz, cukier, majeranek
Warzywa do przybrania półmiska

Wykonanie: Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Obsypać przyprawami i mąką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu aż się zrumieni i przełożyć do rondla. Dolać do mięsa wywar mięsny i dusić pod przykryciem. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Mięso, co jakiś czas obracać. Pod koniec duszenia dodać jabłka. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dodać majeranek. Mięso pokroić na porcje i podawać z dodatkiem jabłek na przybranym warzywami ( papryka lub pomidory, mogą być plasterki cytryny i zielenina) półmisku.