Składniki:

Mięso i sos:

  • 500 g wieprzowiny
  • gorczyca
  • duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • imbir
  • cukier
  • kolendra w proszku
  • Kmin rzymski
  • kurkuma
  • chilli w proszku
  • sos pomidorowy lub koncentrat
  • mleko kokosowe
  • sok z cytryny
  • garam masal
  • liście kolendry
  • sól

Pierożki

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • kurkuma
  • woda
  • imbir starty
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • sól

Przepis:

Przygotowanie pierożków:
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe kuleczki. Odstawiamy pod  przykryciem.
Mięso i sos:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
Mięso obsmażamy na oliwie i odstawiamy. Na tej samej oliwie prażymy gorczycę dodając do niej po chwili cebulę, czosnek, imbir, cukier, kolendrę, sól, kmin, kurkumę i chilli. Na koniec sos lub koncentrat pomidorowy. Dusimy około 8 minut. Do tak przygotowanych składników dodajemy mleko kokosowe, sok cytrynowy i wodę. Dusimy kolejne 5 minut.
Do przygotowanego sosu wrzucamy mięso i pierożki. Dusimy ok. 30 minut, podlewając wodą w razie konieczności. Przed samym zdjęciem potrawy z ognia dodajemy garam masala i listki kolendry.