Składniki:
Mięso i sos:
- 500 g wieprzowiny
- gorczyca
- duża cebula
- 8 ząbków czosnku
- imbir
- cukier
- kolendra w proszku
- Kmin rzymski
- kurkuma
- chilli w proszku
- sos pomidorowy lub koncentrat
- mleko kokosowe
- sok z cytryny
- garam masal
- liście kolendry
- sól
Pierożki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- proszek do pieczenia
- kurkuma
- woda
- imbir starty
- pieprz
- sok z cytryny
- sól
Przepis:
Przygotowanie pierożków:
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe kuleczki. Odstawiamy pod przykryciem.
Mięso i sos:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce.
Mięso obsmażamy na oliwie i odstawiamy. Na tej samej oliwie prażymy gorczycę dodając do niej po chwili cebulę, czosnek, imbir, cukier, kolendrę, sól, kmin, kurkumę i chilli. Na koniec sos lub koncentrat pomidorowy. Dusimy około 8 minut. Do tak przygotowanych składników dodajemy mleko kokosowe, sok cytrynowy i wodę. Dusimy kolejne 5 minut.
Do przygotowanego sosu wrzucamy mięso i pierożki. Dusimy ok. 30 minut, podlewając wodą w razie konieczności. Przed samym zdjęciem potrawy z ognia dodajemy garam masala i listki kolendry.