Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
3 duże jabłka
3 pomarańcze
Kilka jagód jałowca
2-3 liście laurowe
1 kieliszek koniaku
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
Pół szklanki bulionu z kostki
Sól, biały pieprz

Wykonanie: Mięso dokładnie umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą i białym pieprzem. Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Jagody jałowca zmiażdżyć. W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło z oliwą, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion, dodać jagody jałowca, liście laurowe i owoce. Podlać koniakiem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny od czasu do czasu polewając mięso sosem.