CIASTO:

1 budyń wani­liowy bez cukru
½ szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka maku
1–2 łyżki oleju

Budyń, mąkę, mleko, cukier puder, jajka, sól, mak i olej wymie­szać na gład­kie, lejące się cia­sto. Odsta­wić na ½ godziny, aby „odpo­częło”, a następ­nie usma­żyć naleśniki.

Gotowe nale­śniki sma­ro­wać Lemon Curd.

LEMON CURD:

wer­sja z masłem

1 duża cytryna
75 g cukru pudru
2 śred­nie jajka
50 g masła

Cytrynę umyć, spa­rzyć, zetrzeć skórkę (na drob­nych oczkach i należy uwa­żać żeby nie zetrzeć bia­łej war­stwy, bo jest gorzka) i wyci­snąć sok. Skórkę wymie­szać z cukrem.

Jajka dokład­nie roz­trze­pać razem z sokiem z cytryny.

W garnku zago­to­wać nie­wielką ilość wody. Nad garn­kiem usta­wić miskę z cukrem — tak, aby nie doty­kała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło.

Pod­grze­wać całość na śred­nim ogniu, mie­sza­jąc, aż masa zgęst­nieje i kon­sy­sten­cją będzie przy­po­mi­nać budyń.

wer­sja bez masła

sok wyci­śnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziem­nia­cza­nej
1 łyżka oliwy

Wszyst­kie skład­niki (oprócz oliwy) umie­ścić w gar­nuszku i zago­to­wać, mie­sza­jąc przez 2 minuty. Jeśli będą grudki prze­trzeć przez sitko lub zmik­so­wać blen­de­rem. Dodać oliwę i znów pogo­to­wać przez 2 minuty.

Masę można prze­cho­wy­wać w lodówce do ok. 1 tygodnia.