Składniki:

  • 500 g udźców z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 25 g płatków migdałów
  • 25 g masła
  • 2 cebule
  • 1 laska cynamonu
  • kardamon świeży lub mielony
  • 3 goździki
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 50 g drobno zmielonych migdałów

Przepis:

Marynata do kurczaka:
Udźce kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na 2 cm kawałki. Czosnek miażdżymy. Mieszamy imbir, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka obtaczamy w marynacie, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Przygotowanie potrawy:
Cebulę siekamy. Rozgrzewamy patelnię i prażymy płatki migdałów. Odstawiamy w innym naczyniu do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, aż się zrumieni. Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i podsmażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy kminem, kurkumą i kolendrą. Mieszamy i dodajemy mielone migdały. Do tak przygotowanej zaprawy dodajemy kurczaka i mieszamy tak, aby pokrył się przyprawami. Na ostrym ogniu podsmażamy kurczaka przez ok. 5 minut z obu stron. Skręcamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy uprażonymi migdałami.