Skład­niki:

4 udka
oliwa z oli­wek
sól i pieprz do smaku
zioła pro­wan­sal­skie
papryka czer­wona słodka i ostra

cebula pokro­jona w piórka
3 mar­chewki śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki
3 ogórki kiszone śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki
2 jabłka (ćwiartki
)

Udka uło­żyć w naczy­niu żaro­od­por­nym, nasma­ro­wać oliwą z oli­wek a następ­nie posy­pać z każ­dej strony solą, pie­przem i zio­łami. Udka powinny być wło­żone skórką do dołu. Poukła­dać warzywa i jabłka mię­dzy udkami. Odsta­wić na całą noc do lodówki.

Następ­nego dnia wsta­wić do pie­kar­nika i piec w 180 st.C przez 1 — 1,5 godz. W poło­wie pie­cze­nia odwró­cić udka, żeby równo się upiekły.