Składniki:

4 udka
40 dag zielonej papryki
40 dag pomidorów
1 cebula (duża)
3 łyżki oleju
Papryka słodka w proszku
Sól, pieprz czarny

Wykonanie: Udka a kurczaka umyć, posolić, natrzeć papryką świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Paprykę przekroić na pól, usunąć pestki, umyć i osuszyć. Pokroić w paseczki. Pomidory na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połowę pomidorów, papryki i cebuli włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyć na warzywach udka i przykryć pozostałymi warzywami. Na wierzch ułożyć wiórki masła. Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni.