Czas przygotowania: 30 minut • Czas pieczenia: 20 minut

Porcja dla 2 osób

  • 250 g eskalopków z indyka
  • pół ząbka czosnku
  • 3 łyżki stołowe beztłuszczowego twarożku
  • 1 cytryna
  • 1 posiekana szalotka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokroić eskalopki na cienkie paseczki. Wymieszać twarożek z szalotką, posiekaną pietruszką, rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. W formie z powłoką zapobiegającą przywieraniu ułożyć warstwami mięso indyka na zmianę z twarożkiem, na wierzchu powinien znaleźć się indyk. Piec 20 minut w naczyniu z kąpielą wodną. Wyjąć z formy. Podawać gorące.