Aby Żurek był Tradycyjny w 100% pierwszą rzecz za którą musimy się zabrać to kiszenie żuru.

Do kiszenia żuru będziemy potrzebować:

2 szklanki mąki żytniej razowej,
skórkę z kromki chleba razowego,
około 5 ziaren ziela angielskiego,
około 5 ziaren pieprzu,
1 liść laurowy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Mąkę wsypujemy do naczynia, zalewamy 3 szklankami gorącej wody i mieszamy. Po ostygnięciu dolewamy 1 litr zimnej wody i przelewamy do butelek lub słoików.
Następnie do każdej butelki / słoika dodajemy kawałk skórki chleba, przyprawy, czosnek, sól …. Na butelki / słoiki nałożyć lnianą ściereczke lub gazę, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce.

Po 3 dniach żur jest gotowy i można już wykonać Tradycyjny Żur Wielkanocny.
Dodam tylko, że taki żur możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Tradycyjny Żur Wielkanocny
1 1/2 szklanki ukiszonego wcześniej żuru,
10 dag szynki wędzonej
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
5 ziaren pieprzu,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
sól, pieprz do smaku

Boczek i szynkę pokroić w kawałki / paski. Cebulę i czosnek obrać i przkroić na pół. Wszystko razem zalać 1 litrem wrzątku (około 4 szklanki), dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). Gotować około 15 – 20 minut. Wyciągnąć przyprawy i wlać do środka wcześniej przecedzony żur, posoloć, dodać pieprzu i gotować 10 minut.

Ja do żurku lubię dodać śmietanę, ziemniaczki i lubię posypać koperkiem. Ale wiem, że Tradycyjny Żurek Wielkanocny spożywa się z jajkiem pokrojonym na przykłąd na ósemki.

Zadbajmy zatem, aby każdy dostał na talerzu jajeczko, paseczki boczku i szyneczki i gorący żurek posypany koperkiem.

SMACZNEGO!!