Produkty na 4 osoby:

  • 350g makaronu typu tortiglioni (rurki)
  • 200g gotowanego kalafiora
  • 200g gotowanych brokuł
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 100g bułki tartej
  • 50g pieczonych płatków migdałowych
  • 100g siekanej pietruszki (świeżej)
  • 80ml soku z cytryny
  • 80ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na 40ml oliwy podsmażyć czosnek na zloty kolor, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać drewnianą łyżką i smażyć aż bułka tarta nabierze również złotego koloru.

Na pozostałym oleju podsmażyć kalafior oraz brokuły, dodać szczyptę soli i pieprzu i smażyć na małym ogniu przez 7 – 8 min.
Tortiglioni ugotować al dente w osolonej wodzie.
Przełożyć tortiglioni do płaskiego i sporego naczynia, dodać brokuły i  kalafior, bułkę tartą, sok z cytryny, migdały i siekana pietruszkę.
Wymieszać dokładnie acz delikatnie.