Przepis na Tort z Masą Ananasową
Biszkopt
– 4 białka
– 4 żółtka
– 25 dag cukru
– 13 dag mąki
– 13 dag mąki ziemniaczanej
– 6 łyżek wody
– 1/2 opakowania proszku do pieczenia
– rum

Krem
– 30 dag cukru
– 5 jajek
– 50 dag masła
– ananas z puszki
– sól,

Żółtka utrzeć z 20 dag cukru i szczyptą soli, aż cukier się rozpuści. Dodawać po łyżce wody, nie przerywając ucierania. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodac 5 dag cukru. Pianę dodać do żółtek, połączyć z oboma mąkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej tortownicy i piec ok. 30min w temp 180-200 °C.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić go na 2-3 krążki i skropić rumem.

Krem

Utrzeć masło na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na puch w ciepłej kąpieli, a po wystudzeniu wymieszać z masłem. Troszkę kremu odłożyć na dekorację. Resztę, wymieszać z pokrojonym ananasem. Krążki biszkoptu na przemian smarować kremem.

Następnie, posmarować brzeg tortu pozostałą masą, na wierzchu udekorować owocami i kawałkami galaretki.

Smacznego!!