Tort urodzinowy jest niezmiernie ważny, mój ulubiony to tort bezowy. Dzisiaj przepis właśnie na niego, jest szybki w wykonaniu gdyż większość składników to półprodukty.

Składniki:
– trzy okrągłe podstawy bezowe (średnica ok. 20cm)
– 1 opakowanie kremu w proszku (czekoladowego)
– 1 ser mascarpone (250g)
– 1 szklanka cukru pudru
– ozdoby do tortów
– 1 szklanka mleka

Przygotowanie:
– krem czekoladowy(proszek) zmiksować z mlekiem, aż powstanie jednolity krem
– ser mascarpone delikatnie utrzeć łyżką z cukrem pudrem, dodać do kremu (pozostawić 3 łyżki sera na ozdobę tortu)
– na bezę położyć krem, następnie bezę, krem, bezę i resztę kremu rozsmarować na całym torcie, łącznie z bokami
– posypać ulubionymi cukierkami i ozdobami
– na koniec wycisnąć dekoratorem kwiatki z pozostałego kremu mascarpone
– tort przechowywać w lodówce, jednak uważać gdyż może łatwo przejść zapachem innych produktów z lodówki, więc najlepiej zamknąć go w plastikowym dużym opakowaniu