Co będzie nam potrzebne:

  • ciemny biszkopt (Kupiliśmy gotowy, bo chcieliśmy, aby tort był niespodzianką, a zapach pieczonego biszkoptu na pewno nie uszedł by uwadze domowników.)
  • dżem porzeczkowy
  • puszka masy kajmakowej
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • ok. 30 dag orzechów włoskich
  • łyżka żelatyny
  • opcjonalnie gorzka czekolada

Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w 2/3 szklanki gorącej wody. Kiedy ostygnie, przystępujemy do ubijania śmietany. Pod koniec ubijania ostrożnie dolewamy wodę z żelatyną i całość jeszcze chwilę ubijamy. Uważamy, żeby nie przebić śmietany. Następnie przystępujemy do przekładania biszkoptu.

Zaczynamy od posmarowania pierwszego biszkoptu dżemem porzeczkowym

Następnie na dżem nakładamy grubą warstwę ubitej śmietany.

Przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzechami. Masę można wcześniej podgrzać w ciepłej wodzie – będzie się łatwiej rozsmarowywała.

Ponownie kładziemy grubą warstwę ubitej śmietany.

Całość przykrywamy ostatnim biszkoptem, który ponownie smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzechami. My dodatkowo starliśmy trochę gorzkiej czekolady i posypaliśmy tort z wierzchu.