Gdy zbliża się jakaś ważna uroczystość planujemy upiec tort. Tort jest uroczystym ciastem, dlatego musi smakować niebanalnie. Tort z advocatem do takich ciast zapewne należy. Nie jest trudny w wykonaniu.

Składniki jakie będą potrzebne to:

20 dekagramów ciemnej polewy, 5 dekagramów masła, 3 jajka, 12 dekagramów cukru, 3 cukry wanilinowe, 5 dekagramów mąki, 5 dekagramów mąki ziemniaczanej, 2 dekagramy kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 płatków żelatyny, 300 mililitrów advocata, 55 dekagramów śmietany, 2 dekagramy jasnej polewy, tłuszcz i mąka do formy.

Sporządzić jedną czwartą ciemnej polewy z dodatkiem masła. Kolejno należy ubić białka z cukrem, dodać żółtka i polewę z masłem. Mąkę należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao a także proszkiem do pieczenia. Cisto należy przełożyć do formy i piec w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 175 stopni Celsjusza. W międzyczasie żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i wymieszać z adwokatem. Ubić śmietanę i dodać do likieru jajecznego, ciasto należy przekroić na pół, na dolnej części rozsmarować krem z advocatem, całość przykryć drugim plackiem i polać polewą. Cały tort jest już gotowy, można oczywiście fantazyjnie go przybierać.