W lecie mamy wokół siebie mnóstwo różnego rodzaju owoców, które kuszą nas swoim zapachem, są zdrowe i pożywne, zatem warto z nich korzystać jak najczęściej. Proponujemy dziś pyszny torcik serowy właśnie z różnego rodzaju owocami, które oczywiście wedle uznania możemy sobie modyfikować. Potrzebujesz:
– 150g margaryny
– 200g mąki tortowej
– 60g cukru pudru
– 1 żółtko
– 300ml mleka
– 40g cukru kryształu
– 1 budyń waniliowy
– 250g tłustego twarogu
– 1 cukier waniliowy
– 300g mandarynek z puszki
– 200g truskawek
– 1 torebka truskawkowej galaretki
Na początku musimy oczywiście zagnieść ciasto, zatem mieszamy ze sobą pokrojoną na drobne kawałki margarynę, żółtka, mąkę i cukier. Zagniatamy z tych składników ciasto, następnie owijamy je folią o odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie możemy odebrać sobie ¾ ciasta i je rozwałkować na płat o średnicy około 24 cm aby dokładnie pokrył nam dno tortownicy. Wykładamy ciasto do naczynia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem aby wypuścić powietrze. Wstawiamy do piekarnika w 200’C na 15 minut. W czasie pieczenia działamy dalej- mleko, proszek budyniowy i cukier w krysztale gotujemy razem aż powstanie gęsty jednolity krem. Twaróg należy wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie ciepły krem budyniowy powinniśmy stopniowo dodawać do masy serowej i wmieszać delikatnie aby się połączyły. Pozostały nam kawałek ciasta należy teraz rozwałkować na podłużny pasek. Po upieczeniu spodu, wyjmujemy go z tortownicy i studzimy. Następnie surowym paskiem ciasta musimy oblepić boki tortownicy, a do środka wlać połowę naszego kremu serowego. Na to układamy połowę mandarynek i przykrywamy je znowu pozostałym kremem. Nasze ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 40 minut. Po tym czasie chłodzimy powoli i układamy dla dekoracji pozostałe mandarynki i truskawki. Całość zalewamy galaretką i czekamy aż stężeje. Smacznego!