Czas przygotowania: 30 minut • Czas gotowania: 10 minut

Porcja dla 8-10 osób

  • 10 jajek
  • 300 g galarety (może być przygotowana na bazie żelatyny w proszku)
  • 2 filiżanki posiekanych świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)
  • majonez dr Dukana
  • 4 dosyć grube plastry wędzonego łososia

Potrawę tę należy przygotować na dzień przed podaniem. Jajka ugotować na twardo (10 minut we wrzącej wodzie),ostudzić, obrać, a następnie posiekać nożem i wymieszać z połową ziół. Ułożyć jajka w formie na zmianę z plastrami łososia. Przygotować galaretę według przepisu na opakowaniu i zalać nią jajka. Danie wstawić na 24 godziny do lodówki.

Resztę ziół wymieszać z majonezem. Podawać terrine pokrojone na kawałki, polane zielonym sosem majonezowym.