Skład­niki:
Cia­sto kruche:

1,5 szklanki mąki pszen­nej
4 łyżki drob­nego cukru
szczypta soli
140 g zim­nego masła
1 jajko

Nadzie­nie z rabar­baru i truskawek:

250 g rabar­baru
250 g tru­ska­wek (uży­łam mro­żo­nych)
2,5 łyżki mąki ziem­nia­cza­nej
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cyna­monu
cukier wanilinowy

Mąkę prze­siać do miski. Dodać cukier, sól, pokro­jone w małą kosteczkę zimne masło. Mie­szać w malak­se­rze do powsta­nia drob­nych okrusz­ków cia­sta.
Dodać jajko i jesz­cze chwilkę mie­szać, aż cia­sto ufor­muje się w kulę. Roz­płasz­czyć ją i wło­żyć do lodówki na około 30 minut.

Łodygi rabar­baru umyć (nie obie­rać) i osu­szyć, pokroić na 1–2 cm kawałki. Tru­skawki lekko roz­mro­zić i razem z rabar­ba­rem wło­żyć do miski. Dodać cukier, mąkę ziem­nia­czaną, cyna­mon i cukier wani­liowy. Wymieszać.

Pie­kar­nik nagrzać do 200 stopni C.

Cia­sto roz­wał­ko­wać pomię­dzy dwoma arku­szami papieru do pie­cze­nia na okrąg o śred­nicy ok. 40 cm. Prze­nieść na bla­chę do tarty lub okrą­głą bla­chę, odkleić górny arkusz.

Na środku uło­żyć nadzie­nie pozo­sta­wia­jąc ok. 4 — 5 cm wol­nego brzegu. Zawi­nąć brzegi cia­sta do środka, wsta­wić do pie­kar­nika i piec przez ok. 35 — 40 minut na złoty kolor.